FAQ’s
Veelgestelde vragen
Ik ben linkshandig, is dat een probleem?
Nee, dat is zeker geen probleem. Er zijn ook dove mensen die linkshandig zijn en voor wie gebarentaal hun moedertaal is. Bianca is rechtshandig. De gebaren die zij met rechts maakt, maak jij met links. Onno, die je in de video’s terugziet is linkshandig.
Is gebarentaal internationaal?
Nee, gebarentaal is niet internationaal. In elk land hebben dove mensen in de loop van de tijd hun eigen gebarentaal ontwikkeld. Zo heb je bijvoorbeeld de Vlaamse Gebarentaal, Amerikaanse Gebarentaal, Franse Gebarentaal, enzovoorts.
Tot wanneer hou ik toegang tot mijn cursus?
- Vanaf 2023: je houdt vanaf de inschrijfdatum één jaar onbeperkt toegang tot de cursus die je hebt gekocht.
- GebarenChallenge 2022: je houdt toegang tot alle video’s t/m 31 januari 2024
Ben ik verplicht om elke les mee te doen?
Nee, je bent tot niets verplicht en volgt het programma zoals je zelf wilt.
Krijg ik ook een overhoring?
Nee, je krijgt geen overhoring, toets of examen.
Ontvang ik na afloop een certificaat?
Ja, je ontvangt na afloop een certificaat.
Wat doe ik als ik wil weten wat mijn naamgebaar is?
Als je je inschrijft voor de Gebarenchallenge ontvang je automatisch toegang tot de online workshop Bedenk je eigen naamgebaar. Hierin krijg je uitleg over wat een naamgebaar is, hoe het werkt, en tips hoe je voor jezelf of iemand anders een naamgebaar kunt bedenken. Superleuk!
Voor wie is de Gebarenchallenge geschikt?
Echt voor iedereen: van baby’s tot aan ouderen. Bij mijn weten is de jongste deelnemer 2 jaar en de oudste 97.
Wat is het verschil tussen babygebaren en de gebaren die ik in de Gebarenchallenge leer?
Er is geen verschil. Babygebaren en alle gebaren die je leert in de Gebarenchallenge komen uit de Nederlandse Gebarentaal. Welke gebaren precies aan bod komen kan natuurlijk wel verschillen.
Ik ken de basisgebaren al. Is de Gebarenchallenge dan nieuw voor mij?
Dat is afhankelijk van welke gebaren je al kent. Ken je bijvoorbeeld alleen de gebaren voor begroetingen, dan haal je je hart op in deze cursus want er komt een scala aan onderwerpen aan bod. We besteden bijvoorbeeld veel aandacht aan de seizoenen en gebaren die bij speciale gelegenheden horen, zoals valentijnsdag en de feestdagen.
Zijn de video’s ondertiteld?
Kan ik de filmpjes terugkijken?
Ja, deze kun je (terug)kijken in je online leeromgeving wanneer het jou goed uitkomt.
Kan ik de filmpjes ook downloaden?
Nee, het is niet mogelijk om de filmpjes te downloaden.
Ik kan maar één hand gebruiken, kan ik ook met één hand gebaren?
Ja dat kan zeker. Ook dove mensen gebaren soms met één hand, bijvoorbeeld als ze met elkaar videobellen. Mobiel vasthouden met de ene hand, en met de andere hand gebaren. Of zelfs tijdens het autorijden: met één hand het stuur vasthouden en de andere hand gebaren.
Ik heb een vinger die ik niet kan strekken. Kan ik dan wel gebaren leren of zeg ik dan iets stoms?
Geen probleem! Gewoon lekker gebaren, je kromme / scheve / halve vinger mag lekker helemaal zichzelf zijn. Veel dove mensen hebben hetzelfde als jij, en die laten zich ook niet tegenhouden. Als je goed oplet, zie je in mijn filmpjes dat mijn pink ook een neiging heeft om los van mijn andere vingers te staan.
Ik heb eerder een cursus gevolgd bij een andere organisatie en kreeg maar net een voldoende. Ik voel me nu heel onzeker maar wil het wel graag kunnen. Is de gebarenchallenge iets voor mij?
Ik begrijp je heel goed, want ik heb iets soortgelijks zelf vroeger ook meegemaakt. Mijns inziens is het niet het allerbelangrijkst om perfect te gebaren, en kan het niet te weinig of te langzaam. Elk gebaar dat je maakt is waardevol. Met elk gebaar dat je maakt, heb je contact met de ander. Het succes zit ‘m in het contact met de ander. Het gaat om plezier en gewoon doen. Ik geef dus ook geen cijfers, beoordelingen, certificaten etc. Mijn graadmeter van succes is of jij plezier hebt in gebaren, want als jij er plezier in hebt, dan weet ik zeker dat je er in een gesprek ook wel uit zult komen met gebaren. Perfecte handvormen of niet, dan ben je echt wel geslaagd.
Gebarentaal
Bestaan er verschillende versies van gebarentaal in Nederland?
Nee, er is één Nederlandse Gebarentaal. Net als in gewoon gesproken Nederlands, zijn hier en daar variaties, zoals je ook verschillende dialecten hebt. Ouderen gebaren soms een beetje anders dan jongeren, en mensen uit bepaalde regio’s hebben soms ook hun eigen gebaren. Maar net zoals je overal gewoon Nederlands kunt praten in Nederland, kun je ook met de gebaren die je leert in de Gebarenchallenge overal uit de voeten.
Wat is het verschil tussen Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende gebaren?
Nederlandse Gebarentaal (NGT) heeft een eigen grammatica en wordt gebruikt zonder stemgeluid. Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) volgt het gesproken Nederlands (dus ook de grammatica van het Nederlands), en je ondersteunt daarbij je gesproken woorden met NGT-gebaren. De gebaren zelf zijn dus hetzelfde. Je kunt dus in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en andere mensen die gebaarvaardig zijn.
Zijn de gebaren van Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met ondersteunende gebaren (NmG) wel hetzelfde?
Jazeker, je kunt in zowel NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en andere mensen die gebarenvaardig zijn.
Bedrijven en scholen
Kan ik meedoen met mijn bedrijf of school?
Superleuk! Dit is zeker mogelijk.
- Doe je mee met 20 personen of meer, dan ontvang je een groepskorting van 10% op je factuur.
- Doe je mee met 100 personen of meer? Dan ontvang je 20% korting op je factuur.
Je kunt ons mailen op support@gebarenchallenge.nl, met daarin de gegevens voor het kunnen versturen van de factuur en de namen van alle deelnemers (in Excel aangeleverd, met in aparte kolommen voornaam, achternaam en mailadres).
Heb je toch nog een vraag?
Heb je toch nog een onbeantwoorde vraag?
Neem dan contact op met mijn team via onderstaande knop.
Zij proberen jouw vraag op werkdagen binnen 48 uur te beantwoorden.
Postadres (let op: géén bezoekersadres)
Anslijnstraat 33
2013 ED Haarlem
Social media:
Instagram: @gebarenchallenge
LinkedIn: /biancavanderhorst, /onnocrasborn